Menu

Direct reserveren bel: (0222) 311 311

U bent op onze site beland, dus Texel staat bovenaan uw lijstje met ideale vakantiebestemmingen. Check! Dat je er paradijselijke stranden vindt – zacht zandstrand en machtige golven – hoeven we dus eigenlijk niet meer te melden. Maar ja… we kunnen het niet laten.

Rots in de branding

Nog een paar wapenfeiten waar eilanders trots op zijn: De Slufter, een gebied waar de zee vrij spel heeft. Laarzen aan en springen maar, over geultjes en kreken. Je krijgt ontzag voor het water, dat bij elke vloedstroom haar sporen nalaat. De zonsondergang, het weidse uitzicht; De Slufter geeft je energie. Soms is één blik genoeg. Maar je kunt er uren ronddolen, terwijl je orchideeën ontdekt of de lepelaars over je hoofd scheren. Wil je weten hoe dat paarse plantje heet? Of waarom de Sluftermond blijft ‘kwispelen’? Ga op excursie met Ecomare. Verhalen genoeg!

En wat denk je van de vuurtoren? Een statige rots in de branding, die de geschiedenis aan zich voorbij zag trekken. Van scheepsrampen tot oorlogstaferelen; je kunt er een boek over schrijven.* In het trappenhuis zie je nog kogelgaten in de muur. Het tastbare resultaat van hevige gevechten in WO II, tussen de Duitsers en Georgische krijgsgevangen. Terwijl de rest van Nederland feest vierde, streden zij op leven en dood. Stap ook eens binnen in het Luchtvaartmuseum (vliegveld). Naast de tentoonstelling tref je betrokken vrijwilligers die je alles vertellen over die hachelijke uren in ’45.

Zeeën van tijd

Achter de Rugediek – zoals de Texelaars zeggen – gaat er een wereld voor je open. De polders zijn strak ingedeeld door mensenhanden. Op noeste eilandgrond verbouwen agrariërs hun gewassen, van aardappels tot wortelen. Neem je één bocht of steek je een weggetje over, dan is de natuur weer heer en meester. Op het wad, in de duinen of De Slufter en De Muy lijkt de tijd stil te staan. En dat is precies wat je vakantie op Texel zo onvergetelijk maakt. Geen moment nadenken over ‘to do’-lijstjes; het weer en je stemming bepaalt je dagritme.

Erop uit!

Hadden we al gezegd dat het noorden van Texel een topbestemming is? Je kunt er golfen, uit een vliegtuig springen, paardrijden, zeilen, vissen, op excursie, vogels kijken, op een paardentram stappen, een galerie of museum bezoeken… En natuurlijk jezelf trakteren op een Texels biertje en lekker eten in een paviljoen of restaurant.

Heeft u al geboekt? Doen!

* Eilandjournalisten vertellen verhalen van Texel. Van schapenboet tot Tesoboot en jutvondsten; de kleine boekjes zijn leuk leesvoer voor op het strand (of thuis). Klik hier en bekijk de complete serie.